لوله کشی فاضلاب ساختمان

//لوله کشی فاضلاب ساختمان

لوله کشی فاضلاب ساختمان

مبانی لوله کشی فاضلاب ساختمان

لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی اهمیت زیادی دارد. در صورت بی توجهی به توصیه های ارائه شده برای لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی و اجرای غیر اصولی آن، بعد از انجام عملیات نازک کاری ساختمان (کاشی کاری کف سرویس ها و دیوارها) در هنگام نصب توالت فرنگی و سایر سرویس ها، نه تنها قادر به نصب مناسب آنها نخواهیم بود بلکه براى رفع نواقص موجود، مخارج هنگفتى را نیز متحمل خواهیم شد.

در این مقاله با روش لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی و برخی از توصیه های رایج در این فرآیند آشنا خواهید شد.

در جدول زیر، مهمترین نکات در لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی، درج شده است:

الزامات ابعادی مقدار
ارتفاع وسیله بهداشتی از کف تمام شده به سانتی متر ۴۵-۴۰
حداقل قطر لوله فاضلاب زانویی تبدیل با تبدیل ۸۰*۱۰۰ میلی متر (۳*۴ اینچ)
ارتفاع لوله آب سرد یا لوله های آب سرد و گرم از کف
ارتفاع لوله آب سرد یا لوله های آب سرد و گرم از کف شیر پیس وار جهت تغذیه فلاش تانک: ۳۰-۱۵ سانتی متر

شیر پیس وار جهت تغذیه فلاش تانک: ۳۰-۱۵ سانتی متر

فاصله محور از دیوار مجاور یا جانبی یا هر مانع به سانتی متر ۴۵
فاصله از محور لوازم بهداشتی دیگر به سانتی متر ۷۶
فاصله از دیوار جلو یا در به سانتی متر ۵۰
فاصله از پشت سر یا فاضلاب وسیله بهداشتی از دیوار پشت کاشی به سانتی متر ۳۰-۲۵

اصول اولیه در لوله کشی فاضلاب ساختمان را در این مقاله مورد بررسی قرار می دهیم. لوله کشی فاضلاب از جمله مهمترین کار های ساختمان است که اگر به نحوه صحیح صورت نگیرد سبب آسیب رسیدن به لوله می شود. از همین رو اجرای لوله کشی فاضلاب ساختمان باید طبق اصول انجام گیرد که از فرسودگی و ناکارامدی لوله جلوگیری نمود.

اصول اولیه لوله کشی فاضلاب ساختمان

  • لوله های فاضلاب و دیگر لوله ها در ساختمان های در حال ساخت بدلیل وجود دیگر مصالح باید مورد توجه قرارگیرند تا مورد آسیب قرار نگیرند.
  • با قرار دادن كارتن یا مقوا در زیر لوله های ساختمان و فاضلاب از آسیب آن جلوگیری نمایید.
  • لوله را از اشیا و مصالح ساختمانی دور نگه دارید
  • بعد تست و تأیید مهندس ناظر، مسیر لوله کشی فاضلاب با استفاده از ملات سبك پوشانده شود تا از آسیب احتمالی مصون گردد.

مراقبت از لوله ها در مقابل نور مستقیم خورشید:

لوله های فاضلاب از جنس پلیمر اگر در مقابل نور خورشید به صورت مستقیم قرارگیرند باعث آسیب دیدن لوله می شود. پس درلوله کشی فاضلاب هنگام ساختمان سازی روی آن را با یک عایق بپوشانید.

جلوگیری از ترکیدگی و یخ زدی لوله ها:

اگر لوله کشی فاضلاب در فصل سرما انجام میگیرد ممکن است دچار ترکیدگی و یا یخ زدگی شوند. بنابراین کارکنان لوله کش باید پس از اجرای سیستم لوله كشی و انجام تست های مختلف ، آب كل سیستم را تخلیه کنند و یا اینکه آن ها می توانند از آب نمک استفاده کنند تا اگر  آب در قسمت هایی از لوله باقی ماند امکان یخ‌زدگی آن کمتر شود.

قرار ندادن وزن زیاد بر روی لوله های ساختمان:

به عنوان یك اصل كلی، به هیچ وجه مجاز به اعمال وزن اضافی روی لوله های نصب شده نمی باشیم. از قرار دادن  وزن شیر آلات بهداشتی، وزن شیرهای اصلی و فرعی واحدها، وزن كلكتورها و… روی لوله ها بپرهیزید.

مسیر لوله کشی فاضلاب:

اگر لوله کشی در سقف انجام میگیرد هنگام ورود لوله فاضلاب به حمام و توالت باید محل تقاطع دو دیوار به عنوان مسیر عمودی انتخاب گردد زیرا ممکن است در صورت نصب وسایل و آویزها بر روی دیوار سبب آسیب رسیدن و ترکیدن لوله ی فاضلاب شود.

لوله ها باید مسیرهای افقی را در كف طی كرده و دقیقاً از زیر موقعیت شیر آلات ساختمانی وارد اتصالات نصب شده در دیوار گردند.

نحوه ی تست لوله در لوله کشی ساختمان:

برای ساخت محلول آب نمک باید از نسبت وزنی استفاده کنید. بطور مثال: برای ساخت محلول ۲۳% باید ۲۳۰ گرم نمک را در یک لیتر آب حل کنید.با توجه به اینکه فشار آب داخل سیستم گرمایش و سرمایش از کف پایین است، می‌توان برای تست از هوا با فشار ۸ بار نیز استفاده نمود. قابل ذکر است این تست فقط برای سیستم گرمایش و سرمایش از کف اجرا می‌گردد.

وظیفه ی سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان تخلیه مواد زائد ساختمان به درون چاه سپتیک و یا چاه فاضلاب می باشد. سیستم فاضلابی که توسط لوله کش لوله کشی می شود باید قابلیت هایی داشته باشد تا ساکنان ساختمان را به دردسر نیندازد و عملکرد مناسبی را داشته باشد. سیستم فاضلاب نباید تا مدت ها دچار گرفتگی و انسداد شود و نیاز به لوله بازکنی نداشته باشد. نشت لوله های فاضلاب نیز از جمله مواردی است ممکن است خسارت زیادی به ساختمان وارد نماید.

سیستم فاضلاب اگر به درستی انجام نگیرد یکی از رایج ترین مشکلاتی که به وجود می آورد پراکنده سازی بوی نامطبوع فاضلاب و توالت در فضای داخلی منزل است. از این رو لوله های فاضلاب باید دارای باید دارای هواکشی مانند هواکش ونت باشند. عملکرد سیستم هواکش لوله های ونت به این صورت است که گازهافاضلاب قبل از ورود به فضای منزل درون آب حل می شوند و بوی بد توالت از این طریق حذف می شود.

سیستم فاضلاب بعد از مدتی ممکن است دچار گرفتگی شوند از این رو نیاز به لوله بازکنی دارند از این رو هنگام نصب لوله های فاضلاب امکان بازدید دوباره را برای لوله های فاضلاب فراهم می آورند. برای این امر معمولا یک دریچه ی بازدید برای محل اصلی لوله های فاضلاب تعبیه می کنند.

اصول اولیه در لوله کشی فاضلاب ساختمان

روش لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی

لوله کشی باید تا حد امکان صاف، راست و در خطوطی موازی با سقف ها، دیوارها و کف های ساختمان در نزدیکی آنها، اجرا شود.

در شاخه های افقی تغییر مسیر لوله نباید با زاویه بزرگتر از ٤٥ درجه صورت گیرد. در عین حال، تغییر مسیر لوله های هواکش می تواند با زاویه ای بزرگتر از ٤٥ درجه باشد. در شکل زیر، با استفاده از دو تغییر ٤٥ درجه، تغییر مسیر٩۰ درجه ایجاد شده است.

توجه شود که لوله های قائم فاضلاب و هواکش باید موازی هم نصب شوند. همچنین، فاصله لوله های فاضلاب و هواکش با هم و یا با سایر لوله ها و نیز با نزدیکترین سطوح دیوار حداقل باید ٥ سانتیمتر باشد تا امکان دسترسی و تعویض فراهم باشد. عبور لوله های فاضلاب و هواکش از پنجره ها، درها و دیگر بازشوهای ساختمان مجاز نیست.

قبل از اجرای لوله کشی فاضلاب توالت فرنگی و سایر تجهیزات، بایستی به طریقی استاندارد، اندازه و محل سوراخ های لازم جهت عبور لوله ها در کف، سقف و دیوارها در نقشه های کارگاهی مشخص شود و نهایتا به تصویب دستگاه نظارتی برسد.

دهانه های باز لوله های انشعاب هواکش و فاضلاب که ادامه آنها به بعد موکول شده و یا آنکه قرار است بعدها به دستگاه متصل شوند، باید بلافاصله بعد از نصب لوله ها، با درپوش موقت و مناسبی بسته شود.

اجرای لوله کشی افقی فاضلاب باید تا حد امکان، با شیب یکنواخت صورت گیرد. در همه جا، شیب لوله ها بایستی در جهت دورکردن فاضلاب از لوازم بهداشتی و سایر مصرف کننده ها باشد و اجرای شیب برعکس مجاز نیست. شیب کارگذاری لوله ها باید حداقل حدود زیر را برآورده سازد:

تا قطر ١٠٠ میلیمتر، شیب ٢ درصدی

قطر ١٢٥ و ١٥٠میلیمتر، شیب ۵/۱درصدی

شیب در لوله افقی فاضلاب از ٤ درصد نباید بیشتر باشد. در مورد لوله هواکش افقی حداقل شیب در باید یک درصد باشد. شیب لوله های افقی هواکش بایستی به طرف نقطه اتصال این لوله به لوله فاضلاب اجرا شود.

اصول اولیه لوله کشی فاضلاب ساختمان و هواکش فاصله دو تکیه گاه مجاور حداکثر برابر با جداول استاندارد باشد.

پیشبینی سیفون برای هر کدام از لوازم بهداشتی یا سایر دستگاه هایی که به شبکه لوله کشی فاضلاب متصل می شود، لازم است. بر سر راه لوله خروجی هیچ کدام از لوازم بهداشتی نبایستی بیشتر از یک سیفون کار گذاشت.

فاصله استاندارد توالت فرنگی با دیوار

یکی از مواردی که در رعایت اصول لوله کشی فاضلاب ساختمان موثر است ، فاصله استاندارد توالت فرنگی با دیوار است. در جانمایی لوله فاضلاب و خرید توالت فرنگی، توجه شود که فاصله استاندارد توالت فرنگی تا دیوار پشت آن بایستی در حدود ۳۰ سانتی متر باشد. این فاصله، از مرکز لوله خروجی فاضلاب واقع در زیر توالت فرنگی اندازه گرفته می شود. البته ممکن است فاصله مرکز لوله خروجی توالت فرنگی از دیوار در بعضی خانه های قدیمی، کمی بیشتر یا کمتر از حد قید شده باشد.

دقت شود که فاصله مرکز لوله فاضلاب توالت فرنگی تا دیوار معادل با فاصله دو پیچی است که توالت فرنگی را به زمین وصل کرده اند و میتوان برای راحتی بیشتر، فاصله دیوار تا یکی از دو پیچ را اندازه گرفت. درصورتیکه در هر طرف توالت فرنگی دو پیچ و در مجموع ۴ پیچ توالت فرنگی را به زمین وصل کرده باشد، برای اندازه گیری فاصله استاندارد توالت فرنگی از دیوار، فاصله وسط بین دو پیج یک طرف را تا دیوار ملاک قرار می دهیم.

در نهایت، هنگام نصب لوله کشی توالت فرنگی یا خود توالت فرنگی، آب موجود در کاسه توالت فرنگی را حتما باید تخلیه و شیر آب متصل به توالت فرنگی را نیز تا آخرین مرحله قطع کرد.

لوله کشی فاضلاب

لوله کشی فاضلاب

محل قرارگیری دهانه اتصال لوله کشی فاضلاب به لوازم بهداشتی

در هنگام اجرای سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان، اطلاع از موقعیت دهانه های اتصال لوله کشی فاضلاب به تجهیزات بهداشتی ساختمان، ابعاد و اندازه وسایل بهداشتی و نحوه اتصال آنها به دهانه های شبکه فاضلاب از اهمیت خاصی برخوردار است. در موقع اجرای لوله کشی فاضلاب، بایستی ضمن توجه به ابعاد و اندازه مکان نصب وسایل بهداشتی و سرویس های مورد استفاده در آن، اطلاعات کافی نیز از وضعیت حاکم بر بازار داشته باشیم تا بتوانیم با اقدامی اصولی و مناسب، فرآیند لوله کشی سرویس های بهداشتی را به آسانی و بدون نقص انجام دهیم.

آیا اندازه توالت فرنگی و شرایط استاندارد آن

در فضاهای عمومی، توالت غربی (فرنگی) باید از نوع بزرگ باشد و در کل دارای نشیمن گاه و در لولایی قابل برداشته شدن (و متناسب با لگن و از جنسی مقاوم در برابر رطوبت) باشد. توالت فرنگی باید از نوعی باشد که هر بار بعد از ریزش و تخلیه آب، همواره در داخل لگن مقداری آب آن باقی بماند.

انواع فلاش تانک:

۱- با حجم خیلی کم ۳ تا ۶ لیتری و همراه با صرفه جویی ۸۲% در مصرف آب
۲- با حجم کم ۶ لیتری و همراه با صرفه جویی ۷۰%
۳- با حجم متوسط ۴ لیتری و همراه با صرفه جویی ۲۵%
۴- حجم بالا با مشخصه ۲۰ لیتری

خدمات مجموعه ما برای لوله کشی فاضلاب

  • انتخاب بهترین نوع لوله کشی فاضلاب با توجه به نوع ساختمان شما
  • انتخاب بهترین نوع لوله کشی فاضلاب با توجه به بودجه شما
  • استفاده از لوله های با کیفیت
  • رفع نم و شکستگی های لوله کشی های قدیمی
  • انجام کارهای لوله کشی فاضلاب به صورت استاندارد و جلوگیری از دوباره کاری
  • به کارگیری نقشه اصولی برای استفاده بهینه از مصالح
  • انجام آزمایش مدار لوله کشی جهت اطمینان از عدم وجود نشتی
By |2020-01-05T12:32:09-01:00ژانویه 5th, 2020|بازسازی ساختمان|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment