استفاده و طراحی درست نور در فضاهای داخلی می تواند به ایجاد فضایی غنی تر، آرامشبخش تر، زیباتر و با آسایش بیشتر فراهم نماید و تغییرات نور طبیعی در ساعات مختلف روز و فصول متفاوت اثر روحی و روانی انکار ناپذیری بر انسان دارد که متاسفانه نور پردازی مصنوعی ظرافت های نور طبیعی را ندارد و در تمام ساعات و فصول سال یکنواخت می باشد.
نورپردازی عاملی فعال در معرفی فضاست؛ تنها ضرورت فیزیکی نیست بلکه ارزش روانشناختی آن در محیط زندگی به گونه ای است که قادراست از لحاظ بصری به فضا وسعت ببخشد و انواع متفاوتی از محیطهای پیرامونی را خلق کند و این معماری است که در عصر ها و دوران ها جستجو کرده تا نور را با تمام خاصیت حیات بخشش به دقت در دام خود اسیر کند و با کمک آن مناسبات جدیدی برای اشیاء و تعریف جدیدی برای زندگی به وجود آورد. به عبارت دیگر هنر معماری تصفیه و تمرکز نور در فضای زندگی آدمی است. با کمک نور می توان گونه ای از معماری را طراحی و سازماندهی کرد که بتواند امکان تجربه میزانی از تاثیرپذیری از یک فضا به منظور نیل به یک آرامش نسبی ذهنی را فراهم آورد.[1]
دانشمندان بر این عقیده اند که قرار گرفتن در معرض نور خورشید از تولید هورمون ملاتونین (melatonin) در خون جلوگیری به عمل می آورد و به همین جهت است که افرادی که به سندرم افسردگی فصلی (Seasonal Affective Disorder) مبتلا هستند، در فصول سرد میزان قابل توجهی از سطح هورمون ملاتونین خون شان که رابطه مستقیمی با وضعیت روحی و ایجـاد اضطراب در آنها دارد بالا می رود. لذا برای درمان آن، بیماران را در معرض نورهای شدید مصنوعی و تقریباً 10 برابـر بیشـتر از آنچه به طور معمول در مجاورت آن قرار می گیرند مواجه می سازند.[2]
نورپردازی در طراحی دکوراسیون داخلی
اگر برای اولین بار در فضایی وارد شوید با توجه به شدت و ضعف نور ها و رنگ آنها، میتوانید به سرعت ورودیها، پلکان و راهروها، سالنهای اصلی، سرویسهای بهداشتی، را شناسایی کنید.
نورپردازی هیچ فضایی در حالت کلی نمی تواند بر فضای دیگری ارجحیت داشته باشد مگر اینکه با توجه به شرایط شخصی، نورپردازی یک فضا را اولویت بخشیم.

تاثیر نورپردازی در دکوراسیون داخلی اتاق نشیمن و پذیرایی:
تنوع نور از نظر پراکندگی، شدت و ضعف و رنگ میتواند به جذاب و غنی شدن فضا کمک کند.
اگر در نورپردازی یک اتاق نشیمن تنها به منبع نورزایی برای روشن کردن منطقه ای کوچک در محدوده مبلمان بسنده کنیم، دامنه دید افراد محدود شده و در نتیجه فضا حتی کوچکتر از آنچه هست به نظر می آید.
استفاده از نور طبیعی در فضای نشیمن به زنده بودن فضا کمک می نماید اگر امکان استفاده از نور طبیعی را ندارید با استفاده انواع مختلف نورپردازی اعم از عمومی و موضعی و تاکیدی به ایجاد فضایی صمیمی و تامل برانگیز کمک نمایید در این راستا میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان گروه معماری آرامو دیزاین استفاده نمایید.


تاثیر نورپردازی در دکوراسیون داخلی نهار خوری:
چراغهای آویز بلند را روی میز نهار خوری قرار می دهند تا فضای اطراف میز زیباتر جلوه کند. در واقع، نور پردازی در ارتفاع پایین، اگر چه میز را به خوبی روشن می کند باعث خیرگی و کاهش بینایی می شود برای جلوگیری از آن منبع نور را مخفی انتخاب نمایید.

تاثیر نورپردازی در دکوراسیون داخلی آشپزخانه :
در آشپزخانه استفاده از نور طبیعی و منظره ی بیرون در اولویت است، ولی نور مصنوعی هم حتی در طول روز مهم و مفید است.روشنایی مطلوب را در زیر کابینت های دیواری، روی اجاق و درون قفسه ها پیش بینی می کنند. هنگام کار در آشپزخانه چشم مرتب به هر طرف نگاه می کند و از این جهت کاهش کنتراست نوری در ایجاد حس آرامش موثراست.

تاثیر نورپردازی ذر دکوراسیون داخلی اتاق خواب:
نور اصلی و کاربردی بهتر است در ارتفاعات پایین تر و به صورت موضعی باشد.این نور می تواند در ارتفاع بسیار پایین و حتی در نزدیکی سطح زمین یا بصورت غیر مستقیم و مخفی باشد تا اشعه مستقیم آن باعث خیرگی نشود.
نوردهی موضعی و صحیح در بالای تخت خوابها از ویژگیهای اتاق خواب است که مطالعه در شب را بسیار دلپذیر می کند.


– چند نكته مهم برای نورپردازی آرامش بخش
– نور سقفی اتاق، زمانی که قصد استراحت یا دیدن فیلم را داریم میتواند بسیار تند و آزاردهنده باشد.
– در هر اتاق از ترکیبی از چند نوع نورپردازی گوناگون استفاده کنید تا جذابیت و زیبایی فضا بیشتر شود
– نور شمالی سرد و تمیز است اما نور جنوبی زرد رنگ و مستقیم است. فردی که همشیه در اتاق های رو به شمال است و تماس بسیار کمی با خورشید دارد و ممکن است احساس افسردگی و غم در او ایجاد شود .
– نور جنوبی نوری مطلوب که سایه و انعکاس ایجاد می کند و اجازه می دهد که با حجم ها بازی شود و منظره زیبایی ایجاد می کند. نتایج روانی که این نور دارد با استفاده مناسب باعث احساس سرزندگی می شود.
– نور صبحگاهی که نور شرقی است می تواند به ایجاد فضایی مناسب جهت خوردن صبحانه در کنار خانواده کمک نماید نور صبح خنک تر است.

در محیط های شلوغ و بسیار متنوع که فضای کمی دارند برای روبه رو شدن با فضای روشن بهترین راه پنجره های سقفی است. ایجاد ایوان و فضاهای روشن شده با نور طبیعی سقف روش بازیابی آرامش ، سکوت و آسایش در یک محیط می باشد.
– نور پردازی یک فضای اداری ، گذشته از کاربردهای علمی ابزار تبلیغ و نمایش چهره ی شرکت باید به گونه ای طراحی شود که در عین حال یک بافت بصری در جهت یابی به میهمانان کمک کند. همچنین نوردهی موضعی به گونه ای طراحی شود که نور سطح کار را تامین و از خیرگی جلوگیری نماید.
در سالنهای کنفرانس و گرد همایی، محلهای گفتگو، انتظار و استراحت بهتر است به سبک فضاهای مسکونی نور پردازی شوند تا جو دوستانه و آرامش بخش بوجود آید.
– نور موضعی در کنار پلکان، ضمن روشن کردن راه پلکان، جذابیت خاصی در رنگهای دیوار و کف پله ها ایجاد کرده اسـت، به نحوی که رنگها زنده تر و درخشان به نظر میرسند و جاذبه بصری فراوانی دارند.
-برای اتاق خواب کودک هم می توانید از کلیدهای دیمر استفاده کنید. این کار می تواند جو اتـاق را طـوری تنظـیم کنـد کـه کودکان احساس خواب آلودگی کنند و راحت تر و زودتر به خواب بروند. نورپردازی قسمت های مختلف به خصوص راه پله ها که در حفظ ایمنی و سلامتی خانواده و میهمانان اهمیت بـه سـزایی دارد دارای اهمیت است.در اینجا ایمنی مهم تر از زیبایی است.
منابع:
[1] گروه تدیورک ،زیبایی شناختی در معماری ،ترجمه دکتر جهانشاه پاکزاد ومهندس عبدالرضا حملیون
[2]آن استین،م، مترجم: حیدری،ص. معماری نور رویکردهای اخیر به طراحی با نور طبیعی،ناشر وانیا،1392
مقاله نقش نور در آرامش بخشی فضاهای داخلی از سیویلیکا
Leave A Comment