نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی

/, نوسازی ساختمان/نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی

نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی

تعریف فرهنگ

تعریف تایلور از فرهنگ چنین است: کلیت درهم تافته ای شامل دانش ، دین،هنر ، اخالقی ، آداب ورسوم و هرگونه توانایی وعادتی که ادمی همچون هموندی ازجامعه به دست می اورد. به این معنا انسان بی فرهنگ و جامعه بی فرهنگ در کار نیست، زیرا زندگی اجتماعی ، یعنی با هم زیستن ، به معنای در فرهنگ زیستن است.زیستن در ابتدایی ترین قبیله یا بزرگترین و پیچیده ترین جامعه تکنولوژیک مدرن از این جهت یکسان است.زیرا هر دو زیستن در شرایط ویژه انسان است، یعنی زیست در فرهنگ یا فضای فرهنگی اگر چه هر یک از سازمایه های فرهنگ، از نظر صورت و معنا یا سادگی و پیچیدگی، در جامعه های گوناگون با هم فرق های اساسی دارند. نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی یکی از ایده آل هاست که باید سعی در رعایت آن داشته باشیم.

خانه در فرهنگ ایرانی

خانه در وجه اول يك نهاد است و نه يك سازه؛ و اين نهاد براي مقاصد بسيار پيچيدهاي بوجود آمده است. از آنجا كه احداث يك خانه پديدهاي فرهنگي به شمار مي آيد؛ شكل و سازمان فضايي آن به شدت تحت تأثير فرهنگي است كه بدان تعلق دارد. حتي از آن زمان كه خانه براي بشر اوليه به عنوان سرپناه مطرح بود؛ مفهوم عملكرد تنها در فايده رساني صرف يا فضا عملكردی محض، خلاصه نميشد. وجه سرپناهي خانه به عنوان وظيفه ضمني، ضروري و انفعالي مطرح بود و جنبه ی مثبت مفهوم خانه، ايجاد محيطي مطلوب براي زندگي خانواده به مثابه واحد اجتماعي بود. در معماري كهن ايران، معماري خانه بر پايه اصول و الگوهاي ويژه طرح و ساخته ميشده است. اين اصول را چه در ساخت و چه در بازسازی ساختمان قدیمی و خانه های توانگران يا اعياني و اشرافي و چه در خانه مردم عادی همواره دنبال مي‌كردند و نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی باید در مبنای کار قرار گیرد.

خانه ایرانی

خانه ايراني جلوه ی مستقيم ارزشهاي معنوي و فرهنگي و شيوه زندگي است. معماری، ساخت و بازسازی ساختمان که رابطه ای مستقیم با انسان دارد، دارای یک صورت زمینی آشکار و یک سیرت معنوی پنهان میباشد و این سیرت پنهان در معماری موجب به کمال رسیدن انسان میگردد. در نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی، مسکن یکی از مهمترین فضاهای معماری است که رابطه مستقیم با خود انسان برقرار مینماید. لذا صورت زمینی مسکن به عملکردهای مورد نیاز انسان و ابعاد انسانی جوابگو میباشد و سیرت معنوی آن در صدد جوابگویی به اعتقادات و باورهای ساکنین آن میباشد.

نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی

در مجموع با استناد به مطالعات انجام یافته در حوزه ی فرهنگ اسلامی و مسکن در نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی، به معرفی اصول اعتقادی و ارزشهای فرهنگی دین اسالم که بر شکل گیری مسکن، تأثیرگذار بوده؛ پرداخته شد. مؤلفه های عنوان شده، در قالب ِ شش ارزش و اصل فکری برگرفته از فرهنگ و اخالق اسلامی ارائه گردید. این ارزشها عبارتند از: حجاب، تعاون، طهارت، قناعت، خدامحوری، اطاعت و تواضع. ارزشهای فرهنگی یاد شده، در قالب الگوی رفتاری و فعالیت افراد جامعه نمود یافته است. بهطوری که این فعالیتها و الگوهای رفتاری، حاصل از جهان بینی اسلامی، است که در شکل و کالبد فضایی خانه ها نیز پدیدار گشته است.

عوامل فرهنگی موثر در شکل گیری فضای معماری

در معماری و نوسازی ساختمان با فرهنگ ایرانی، مانند سایر هنرها میتوان تاثیر برخی از پدیده ها وجلوه های عمیق فرهنگ ایرانی را به شکل الگو وصورت هایی پایدار مشاهده کرد. برخی از این طرحها والگوها در معماری ایرانی مثل چهار صفه وچهار باغ که از عوامل وپدیده های اصلی فرهنگ وتمدن یک قوم یا ملت هستند بسیاری طوالنی وپایدار هستند البته پایداری انها به معنای فقدان پویایی انها نیست. تهد به فرهنگ، روح طراحی است و محیط موفق فقط با توجه کامل به وجه اجتماعی و فرهنگی قابل تحقق است. در دوران معاصر بنا بر جایگزینی فرهنگ زمینی ومادی امروز بر فرهنگ ایینی و ماورایی گذشته چارچوب های معماری بومی ایران فرو ریخت ، چرا که معماری ظرف زندگی است و زندگی یعنی شیوه زیست و ارتباط انسانها که از فرهنگ جامعه بر خاسته است .معماری دارای هویتی است که اولا بیانگر ارزشهای حاکم بر جامعه است دوما مبین ارزشهایی است که جامعه بر انها تمایل دارد سوما بیانگر عوامل هویت فرهنگی پدید اورنده ان است.

By |2019-12-31T07:14:33-01:00دسامبر 31st, 2019|بازسازی ساختمان, نوسازی ساختمان|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment